Blog

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

Jelen bejegyzés a munkáltatók szemszögéből vizsgálja meg a koronavírus (CIVID-19) illetve a várható gazdasági következményei miatt ránk váró rendkívüli hetek / hónapok jogi kérdéseit. Kell-e munkabért fizetni, ha karantén miatt be kell zárnunk? Mit tehetünk, ha nem jelenik meg a munkavállalónk? A bejegyzésben a hasonló kérdésekre keressük a...

A koronavírus (CIVID-19) immár kétségtelenül világjárvánnyá terebélyesedett, rendkívüli intézkedéseket hozva magával. Magyarországon különleges jogrend lépett életbe, a Kormány 2020.03.11. napján veszélyhelyzetet hirdetett ki. Jelen bejegyzés a munkavállók szemszögéből vizsgálja meg a ránk váró rendkívüli hetek / hónapok jogi kérdéseit.

Végrendelkezni a hatályos magyar jogszabályok alapján viszonylag szabadon lehetőségünk van, saját vagyonunkat annak (és úgy) jutatthatjuk, akinek (és ahogy) szeretnénk. Azonban létezik néhány olyan jogi megkötés, amelyekkel ha nem vagyunk tisztában, az alaposan kigondolt tervünk nem fog megvalósulni.

Megharapott a szomszéd kutyája, de nincs semmilyen számlával igazolható károm, akkor is jogosult vagyok sérelemdíjra? Megsértették a jóhírnevemet, de nem tudom bizonyítani, hogy ezzel milyen kár ért, hogyan kaphatok sérelemdíjat?

Gyakran felmerülő beszéd- (illetve adott esetben vita-) téma lehet a kerítések fenntartásának, javításának, átalakításának költségviselése.

Kié a kerítés? Ha kitörik egy léc, kinek kell fizetnie a javítási költségeket? A szomszédomnak, vagy nekem kell lecserélnem az elkorhadt kerítést?

2018. október 15. napja óta aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, szabálysértést követ el. A szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, ám nagyon sok a téves vagy félrevezető információ a kérdésben. Tényleg börtönbe zárják a hajéktalanokat? Igaz, hogy igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik? Akkor is megbüntetik a hajléktalanokat,...

Szeretnék egy szobát bérelni, azonban a tulajdonos nem akar írásban szerződést kötni...rendben van ez így? Csak szóban állapodtam meg a könyvelőmmel...lehet baj belőle? Vállalkozó vagyok, azonban szinte sosem kötök írásban szerződést...jogszabályt sértek?

A honlapon megjelenő írások dr. Ecsedy Miklós szellemi termékei, azok bármely részénék idézése a forrás - hivatkozást is tartalmazó - megjelölésével történhet, azzal, hogy az írások teljes felhasználásához a szerző előzetes engedélye szükséges. Természetesen a fenti bejegyzések műfaji és terjedelmi korlátok miatt sem lehetnek teljesek, így azok nem minősülnek jogi szakvélménynek/tanácsadásnak, így konkrét probléma, kérdés esetén kérem forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.


Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest VII. Ker. LEVELEZÉSI CÍM: 1173 Budapest, Pesti út 149. TEL: +36 (20) 211 - 7758 E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu