Tényleg nem léphet be sem Messi, sem C. Ronaldo az Egyesült Királyságba 2020. január 31. után?

2019.10.28

Jelen állás szerint az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlenül fog kilépni az Európai Uniból. Amennyiben erre sor kerül, többek között sem Messi, sem C. Ronaldo nem léphet majd be a szigetországba. Nézzük a részleteket! 

Jó hír a futballszurkolóknak?

Kezdjük rögtön egy jó hírrel: a legfrisseb fejlmények szerint az EU jóváhagyta a brit kormány kérelmét a Brexit határidejének meghosszabbítására, így - megállapodás hiányában - 2019. október 31. napja helyett legkésőbb 2020 január 31. napján lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

A képet némileg árnyalja, hogy a Barcelona (Messi klubbja) vagy a Juventus (C. Ronaldo jelenlegi csapata) egyébként is csak ezt követően fog angol klubokkal összekerülni a Bajnokok Ligájában, így a probléma továbbra is fennál.

De mi a probléma?

A Brexit jelen állás szerint számtalan súlyos változást eredményez majd az Egyesült Királyság és az EU tagországai illetve azok állampolgárai, munkavállalói viszonyában. Az egyik ilyen változás, hogy

nem kapnának vízumot azok, akiket korábban elítéltek, esetleg felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Mint ismert, Messi még 2017-ben kapott egy 21 hónapos felfüggesztetett börtönbüntetést adócsalás miatt, míg C. Ronaldo ugyanezért idén kapott egy 23 hónapos felfüggesztett szabadságvesztést, és súlyos pénzbüntetést.

Mi a megoldás?

Bár ma még elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy Liverpool - Barcelona mérkőzést Messi csak barcelonai otthonából szurkoljon végig, ahogy az is, hogy C. Ronaldo ne lehessen ott a Juventus Manchester City elleni idegenbeli rangadóján, azonban hacsak nem születik megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között, bizony bekövetkezhetnek a fentiek.

Ráadásul nemcsak korunk két legnagyobb klasszisát, hanem több más top játékost is érint a probléma (például Diego Costát vagy Marcelót).


Persze még nincs minden veszve.

  • a felek időközben megállapodhatnak a Brexit feltételeiben, aminek része lehet a fenti probléma megoldása is (lex Messi)
  • újra elhalaszthatják a kilépés időpontját
  • az Egyesült Királyság megváltoztathatja saját szabályait
  • az angol csapatok akár az Egyesült Királyságon kívül is lejátszhatják hazai meccsüket
  • vagy akár az Egyesült Királyság mégis maradhat az EU-ban

Vajon látjuk még mosolyogni Messit vagy C. Ronaldot egy győztes gól után angliában?

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest V. Ker. LEVELEZÉSI CÍM: 1074 Budapest, Rákóczi út 60. III/43. TEL: +36 (20) 211 - 7758 E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu