Börtönbe kerülhet a Mikulás !?

2020.12.01

Belegondoltál már abba, hogy mennyi bűncselekményt kell elkövetnie a Mikulásnak ahhoz, hogy az ajándékod a csizmádba vagy épp a fa alá kerüljön? Ha nem, segítünk : )

Kezdésnek egy nagyon rövid kitekintés: ugyan hazánkban nem kérdés, hogy a Mikulás "csak" december 6-ára virradóra lepi meg ajándékkal (főleg édességekkel és rágcsálnivalókkal) a gyermekeket, míg a fa alá szenteste már a "Jézuska" helyezi el nagy titokban az ajándékokat, más kultúrákban ez korántsem ilyen egyértelmű. A filmekből viszonylag köztudott, hogy az USA-ban a Mikulástól kapják a gyermekek a karácsonyi ajándékokat, ellenben az kevéssé ismert, hogy Európa több országában sem Jézuska, hanem a Mikulás (vagy más megnevezéssel Télapó, Csillag-apó) helyezi el az ajándékokat a karácsonyfa alá is.

A kérdés adott: jogszerűen teszi?   


Gyorshajtás és légi közlekedési jogsértések

Mindenekelőtt egyértelműen megállapíthatjuk, hogy ahhoz, hogy egyetlen éjszaka alatt több milliárd gyermekhez eljusson a Mikulás, meg kell sértenie a légiközlekedésre, valamint a sebességhatárokra vonatkozó előírásokat, így megvalósítva többek között a Btk. 233.§ (1) bekezdésében foglaltakat.

Btk. 233. § (1) Aki a vasúti, a légi vagy a vízi közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Állatkínzás

Még belegondolni is szörnyű, de sajnos arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a rénszarvasokat végkimerülésükig kell hajtania a gyanúsítottunknak, különben lehetetlen lenne megvalósítania tervét, hogy egyetlen éjszaka alatt kiszállításra kerülhessen minden ajándék.

Ezzel pedig Mikulásunk elköveti a Btk. 244.§ (1) bekezdése által rögzített állatkínzás vétségét.

Btk. 244. § (1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Magánlaksértés

Bár már a fentiek is megbocsáthatatlannak tűnnek, fehér szakállas gyanúsítottunk tovább növeli bűnlajstromát:

A Btk. szerint ugyanis aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakónak vagy azzal rendelkezőnek akarata ellenére, vagy megtévesztéssel éjjel bemegy vagy ott bent marad, magánlaksértést követ el. A bűncselekmény elkövetője bárki - így a Mikulás is - lehet. A bírói gyakorlat szerint az éjszakai elkövetés városokban általában az este 23 óra és a hajnali 4 óra közötti időszak, kisebb településeken az éjszakai elkövetés korábbi időpontban is megállapítható lehet.

A bemenetel alatt a jogi dogmatika a lakásba való olyan bejutást érti, amelynek során az elkövető egész testével a lakáson belüli területre kerül. Azaz amennyiben a Mikulás csak megkezdi a bemenetelt, de nem fejezi be (pl. éber házőrző kutyánk ugatása miatt), úgy magánlaksértés kísérlete miatt büntetendő. A bent maradás pedig egy passzív magatartás, amely mindaddig tart, amíg az elkövető a lakást, egyéb helyiséget, vagy a bekerített helyet teljesen el nem hagyja.

A Mikulás csak magánlakások vonatkozásában tudja elkövetni a magánlaksértést, hiszen a bűncselekmény nem valósulhat meg középületekben, közintézményekben, hivatalokban, gyárakban, üzemekben, irodákban, boltokban, öltözőkben, vagy például vendéglőkben. 

Fontos, hogy a magánlaksértés csak akkor jogellenes, ha az elkövető az ott lakónak vagy azzal rendelkezőnek az akarata ellenére cselekszik. A lakással rendelkezőnek az akarata ellenére történő bemenetel, illetve bent maradás feltételezi a sértettnek az elkövető előtt kifejezésre juttatott tiltó akaratát, amely történhet szóban, írásban vagy természetesen ráutaló magatartással (például bezárt ajtók) is. Ebből következően egy Mikulásnak szóló ablakba kitett levél nyitva hagyott kandallóajtóval vagy ablakkal párosulva megmentheti a Mikulást a büntetőjogi jogkövetkezmények alól, azonban ha a körülményekből az szűrhető le, hogy nem vártuk, úgy illetéktelen betolakodóként elköveti a bűncselekményt.

Btk. 221. § (1) Aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Kijárási korlátozások

A fentieken túl 2020-ban még a kijárási korlátozások megsértésével is számolnunk kell, bár jó eséllyel a Mikulás tevékenysége a munkavégzés, mint kivételi kör alá tartozik, így - természetesen amennyiben a Télapó beszerzi és szakszerűen kitölti a közbiztonságért felelős miniszter által a Kormány hivatalos honlapján közzétett igazolást - jó eséllyel ezzel a jogsértéssel nem kell számolnunk.


Bár a vázolt bűncselekmények ismertetése megfelel a vonatkozó bírói gyakorlatnak és fő jogirodalmi álláspontnak, mégis azt javaslom, hogy feljelentés helyett idén is egy bögre kakaóval és egy finom süteménnyel várjuk a Mikulást : )

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd
E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu 
TEL: 06 (20) 211 - 7758

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd   

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest VII. Ker. TEL: +36 (20) 211 - 7758   E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu