Tudta, hogy akár Önnek is járhat költségtérítés a munkába járásért?

2018.08.02

* 4 perces olvasási idő *

Előljáróban: ha meghatározott feltételek fennállnak, a munkáltató - további mérlegelés nélkül - köteles a munkába járás utazási költségét megtéríteni a munkavállaló számára. Milyen feltételeknek kell fennállniuk? Benzinköltséget is megtérít a munkáltató? A tömegközlekedési bérletek 100%-a térítendő? A következőkben a fentiekre keressük a választ. (I. rész)

I. A munkába járás költségtérítésének szabályai

A munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszony létesítésével indokoltan merül fel (Mt. 51. § (2) bekezdés).

E körbe tartozik a munkába járással kapcsolatos utazási költségek megtérítése is, melynek részletes szabályait egy kormányrendelet (Kmr.) rögzíti.

II. Mi minősül munkába járásnak?

Munkába járásnak leegyszerűsítve a más településről közösségi közekedéssel történő beutazás minősül.

Kivételesen ugyanakkor
- településen belüli közösségi utazás (Kmr. 2.§ ab) vagy
- településen kívülről személygépjárművel történő beutazás (Kmr. 4.§ (1)), vagy
- a településen belüli személygépjárművel történő utazás (Kmr. 4.§ (5))
is minősülhet munkába járásnak.

A munkába járás egyébiránt lehet
a) napi munkába járás (napi/rendszeres oda- és visszautazás)
b) hazautazás (hetente egyszer történő oda- és visszautazás)

Azaz beszélhetünk rendszeres ingázásról (= napi munkába járás), tipikusan, amikor valaki naponta jár be a munkahelyére például a 30-40 kilométerrel arrébb fekvő lakhelyéről.

Vagy beszélhetünk ún. hazautazásról, amikor olyan messze van a lakhely (figyelem, a bejelentett lakcím vagy tartózkodási hely számít) a munkahelytől, hogy csak hétvégente tudunk hazajárni. Ebben az esetben hetente egyszeri (havonta legfeljebb négyszeri) hazautazáshoz köteles hozzájárulni a munkáltató.

A fentiek alapján tehát fontos rögzíteni, hogy főszabályként például budapesti lakosként a BKK/BKV járatain történő utazás a Munka törvénykönyvének értelmében nem minősül munkába járásnak, így a munkáltató nem köteles hozzájárulni a havi bérlet költségéhez sem. Azonban - ahogyan az a későbbiekben kiderül - néhány kivételes esetben még ilyenkor is jogosultak vagyunk utazási költségeink megtérítésére!

Az alapvető fogalmak és szabályok tisztázása után a következő bejegyzésben részletesen sorra vesszük, hogy:

(1) Közösségi közlekedéssel történő utazás esetén mikor és mennyi költségtérítés jár a munkavállalók részére,

(2) Kivételesen mikor köteles megtéríteni a munkáltató a településen belüli közösségi közlekedési költségeket (pl. BKK használata budapesti lakosként),

(3) Milyen feltételek fennállása szükséges ahhoz, hogy kivételesen a személygépjárművel történő munkába járási költséget is megrérítse a munkáltató.

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest VI. Ker. LEVELEZÉSI CÍM: 1660 Budapest, Pf.: 459. TEL: +36 (20) 211 - 7758 E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu