Eladtam a lakásom, mégis fizetnem kell? Segítség!?

2018.09.04

* 4 perces olvasási idő *

Mennyi az annyi? Illeték, adó, szja...Ingatlan eladás vagy annak tervezése előtt ezt a cikket mindenképpen olvassa el!

Ingatlan eladása vagy vásárlása esetén különböző fizetési kötelezettségek (alapvetően szja vagy illeték) merül(het)nek fel, ezeket vizsgáljuk meg ebben a bejegyzésben.

I. Eladói kötelezettség(ek) (szja)

A két érintett fél közül a vevő növeli vagyonát (ingatlan kerül a tulajdonába), míg az eladó növeli bevételét (vételárat kap), így az eladónak személyi jövedelemadó (szja) fizetési kötelezettsége (míg a vevőnek vagyonátruházási illeték fizetési kötelezettsége) keletkezik. 

Először az eladót terhelő szja fizetési kötelezettségről lesz szó.

Az szja-t nem kell minden esetben megfizetni, csak akkor, ha:
a) az eladó az ingatlant a vásárlást követő 5 éven belül értékesíti, és
b) az ingatlan értékesítésére nagyobb vételáron kerül sor, mint amilyen összeget az eladó az ingatlan megszerzésére fordított

Az szja mértéke az adó alapjának 15%-a. Az ingatlan szerzéskori és eladáskori vételára közötti különbözet lesz az szja alapja, és a szerzés időpontjától függően az így megkapott összegből számítandó ki a fizetendő adó, folyamatos csökkentés mellett.

A 2013. évet megelőzően megszerzett ingatlan 2018. évi értékesítése esetén tehát már nem keletkezik adóköteles jövedelem.

Lássunk erre példát is:

2014. márciusában - azaz 4 évvel ezelőtt - 20 M Ft-ért vásárolt ingatlant 2018. márciusa után értékesítenek 30 M Ft-ért, azaz 10.000.000 Ft-tal többért, mint amennyiért hozzájutottak. Az adóalap így 10.000.000,-Ft, de a 3 éves kedvezményt igénybe véve, ennek csak a 30%-át kell jövedelemnek tekinteni, tehát 3.000.000,-Ft lesz az adóalap, aminek a 15%, azaz 450.000,-Ft lesz a befizetendő szja.

II. Hol kell bejelenteni/teljesíteni az szja fizetési kötelezettségünket?

Főszabályként az szja-t az adóbevallási határidőre kell bevallani illetve befizetni. Ez magánszemélyek esetén minden év május 20. napja. Ha május 20. hétvégére esik, akkor a következő munkanap lesz az SZJA befizetési határidő. Az adóbevallás tervezetét a NAV elkészítheti, de ellenőrizni kell minden esetben, hogy szerepelnek-e rajta a megfelelő tételek, illetve természetesen mindenki elkészítheti a saját adóbevallását. A szerzett ingatlant és a kedvezményeket/mentességeket is az adóbevallásban kell feltüntetni. 


A folytatásban az ingatlan vásárlással összefüggésben vevőt terhelő fizetési kötelezettségről, az illetékről lesz szó /mikor? hogyan? mennyit?/

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest VI. Ker. LEVELEZÉSI CÍM: 1660 Budapest, Pf.: 459. TEL: +36 (20) 211 - 7758 E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu