Tényleg tilos láncon tartani a kutyákat?

2017.09.15

Az írott és elektronikus média széles körben foglalkozott a közelmúltban a kutyatartás szabályaiban bekövetkezett változásokkal, sokszor azonban minden valós alapot nélkülöző formában. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, vizsgáljuk meg, mit szabad és mit nem szabad tennünk kutyáink tartása során, amelynek keretében megtudjuk azt is, mit keresnek itt a sziámi harcoshalak.

A kutyatartás alapszabálya

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet garanciális alapelvként rögzíti, hogy a kedvtelésből tartott állatokat (így a kutyákat) úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.

A szükségtelen zavarás fogalmát a jogalkotó nem határozza meg, így azt mindig az ügyek egyedi sajátosságaira is figyelemmel lehet meghatározni.

Tartásra és bánásmódra vonatkozó előírások

A kutyákkal a rendelet (és persze a józan ész) szerint kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.A kutyák számára a táplálékot az egyed korának és élettani állapotának megfelelő minőségben, mennyiségben és lehetőség szerint természetes viselkedési szokásaihoz leginkább alkalmazkodó időközönként kell biztosítani.

A kutyát és annak tartási helyét az állat tartójának naponta legalább egy alkalommal ellenőrizni kell.

A tartási helyének olyan méretűnek kell lennie, hogy a kutyára, mint fajra jellemző mozgási igényt ki tudja elégíteni. E körben azonban a rendelet azt is rögzíti, hogy a mozgási igény az eb mozgatása (sétáltatása, udvaron szabadon engedése, stb.) útján is kielégíthető, azzal, hogy ilyen esetekben is törekedni kell az olyan tartási módra, amely lehetővé teszi az állat kedve szerinti mozgását.

Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Nem minősül csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, azok hathetes koráig, sőt kifejezetten kimondja a rendelet, hogy a kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani.

Belterületi közterületen - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni.  

Kutyás szilveszter

A rendelet előírja, hogy az kutyában félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt, különösen az év azon szakában, amikor a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló jogszabály szerinti pirotechnikai termékek engedély, bejelentés nélkül is felhasználhatók, az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására.

De hogy kerül ide a sziámi harcoshal?

A kutyatartás fenti szabályait is meghatározó kormányrendelet nemcsak a kutyákra, hanem valamennyi kedvtelésből tartott állatra, így a halakra is kiterjed. Sőt! A sziámi harcoshalak (a csontos halak osztályába, a sügéralakúak rendjébe és a gurámifélék családjába tartozó faj, az egyik legkedveltebb édesvízi akváriumi hal, a természetben legfeljebb 2 évig, az akváriumi, tenyészett példányok várhatóan 3 évig élnek) nevesítésre is kerülnek:


Hím sziámi harcoshalakat ugyanis úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket (!) se láthassák. Vigyázzunk tehát, egy rossz helyre tett tükör, és kész a jogsértés!

De vissza az ember legjobb barátjához.

Mi az, ami kifejezetten tilos?

Tilos kutyánkat

  • állandó fényben
  • állandó sötétségben, valamint
  • állandó zajban tartani.

Tilos kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet pedig 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani.

Tilos ebet tartósan kikötve tartani. A hangsúly a tartósságon van, tehát a címbéli kérdésre válaszul megállapíthatjuk, hogy helytelen az az értelmezés, mely szerint a kutyákat egyáltalán ne lehetne láncon tartani (akkor persze, ha az egyéb, bánásmódra vonatkozó előírások is betartásra kerülnek). 

Egy jól megválasztott futólánc ugyanis, melyet a "történések" közelében, inger gazdag környezetben helyeznek el, egyrészt nagy mozgásteret biztosíthat a kutyának, másrészt adott esetben kevésbé zárja őt ki az emberekkel való kapcsolat lehetőségéből, mint egy, az udvar végében elhelyezett kennel. Ugyanakkor, ha ez a kennel csak a kutya pihenését szolgálja, de a nap nagy részét szabadon töltheti a kertben és rendszeresen sétálni is viszik, foglalkoznak vele, akkor természetesen megfelelő lehet.

Tilos agresszív viselkedésű kutyákat más állatokkal együtt tartani.

Nem tilos ellenben az eb küllemének megváltoztatása érdekében a farok kurtítás, de erre csak az eb hét napos koráig kerülhet sor jogszerűen.

Milyen büntetésre számíthatnak a szabályok megszegői?

A NÉBIH e körben kiadott állásfoglalása külön kiemeli, hogy az, aki vét a vonatkozó rendelet előírásai ellen, automatikusan nem követ el bűncselekményt, hiszen ezek alapvetően nem a Btk.-ba ütköző cselekedetek. Ha valaki egy az állat kíméletét nem biztosító módon, tartósan láncon tartott kutyán szeretne segíteni, akkor alapvetően nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot kell értesítenie. A kivizsgálást követően elsősorban a hibák, hiányosságok javítására kötelezhető az állat gazdája. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor állatvédelmi bírságot szabhatnak ki rá, melynek alapösszege 15 000 Ft. Ez az összeg minősített esetekben - jogszabályban meghatározott mértékben - szorzókkal növelhető.

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest VI. Ker. LEVELEZÉSI CÍM: 1660 Budapest, Pf.: 459. TEL: +36 (20) 211 - 7758 E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu