Az ajándékozás 3+1 legfontosabb jogi tudnivalója (I. rész)

2017.02.02

Bár az ajándékozás mára teljesen a mindennapjaink részévé vált, a jogi háttere mégis több hasznos tudnivalóval kecsegtet. Lássuk a 3+1 legfontosabbat.

1. Írásba kell foglalni az ajándékozási szerződést?

Az ajándékozás főszabályként mind szóban, mind írásban, mind ráutaló magatartással (pl. az ajándék átnyújtásával és átvételével) érvényesen létrejön. Írásba kell viszont foglalni az ajándékozási szerződést, ha annak tárgya ingatlan.

2. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó?

A hétköznapokban bele sem gondolunk, de az ajándékozás is egy jogügylet, méghozzá egy olyan kétoldalú szerződés, amelyben az egyik fél valamely dolog tulajdonjogát ingyenesen átruházza egy másik, azt elfogadó fél részére. A fentiekből adódóan az ajándék felajánlásának elfogadása után kötelessé is válunk annak átadására.

Az ajándékozási szerződés teljesítését, az ajándék átadását az ajándékozó kivételesen azonban megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy a szerződés megkötése után saját körülményeiben vagy a megajándékozotthoz fűződő viszonyában olyan lényeges változás állt be, ami miatt a szerződés teljesítése (azaz gyakorlatilag az ajándék odaadása) tőle már nem várható el.

A bejegyzés II., részében az ajándék jogszerű visszakövetelési lehetőségeiről lesz szó.


Természetesen a fenti tájékoztatás műfaji és terjedelmi korlátok miatt sem lehet teljes, így konkrét probléma, kérdés esetén érdemes megfontolni ügyvéd, jogi szakember felkeresését.

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest VI. Ker. LEVELEZÉSI CÍM: 1660 Budapest, Pf.: 459. TEL: +36 (20) 211 - 7758 E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu