Az ajándékozás 3+1 legfontosabb jogi tudnivalója (III. rész)

2017.04.05

A poszt első két részében (lásd a korábbi bejegyzések között) az ajándékozási szerződés írásba foglalásáról (1.), az ígért ajándék átadásának megtagadásáról (2.) és az ajándék jogszerű visszakövetelési lehetőségeiről (3.) volt szó. A téma jelen befejező részében az ajándékozással járó fizetési kötelezettségekről írok.

+1. Ajándékozással járó fizetési kötelezettségek.

Ajándékozás esetén főszabályként abban az esetben kell (18%-os) ajándékozási illetéket fizetnünk, amennyiben az ajándékozásról okiratot állítottak ki, vagy amennyiben az egy megajándékozottnak jutó ingóság forgalmi értéke a 150.000.-Ft-ot meghaladja.

A feltételek fennállása esetén sem szükségszerűen keletkezik azonban illetékfizetési kötelezettség, ugyanis a vonatkozó jogszabályi környezet számos esetben illetékmentességet biztosít részünkre.

Lássunk néhány aktuális példát.

Mentes az ajándékozási illeték alól az egyenesági rokonunk vagy a házastársunk részére adott ajándék (ez esetben még a bejelentési kötelezettség alól is mentesülünk), így legközelebbi szeretteinknek, családtagjainknak nyugodt szívvel kedveskedhetünk.

A rászorulók számára különösen fontos (az adakozók számára pedig igazán lélekemlő lehet) a jótékonykodás. Szerencsére a fenti gondolatok az illetékszabályokban is testet öltenek, következésképpen a jótékony célú közadakozásból származó vagyoni érték megszerzése, illetve a közhasznú szervezetnek közhasznú tevékenység céljára juttatott ajándék ugyancsak mentes az ajándékozási illeték alól.


Természetesen a fenti tájékoztatás műfaji és terjedelmi korlátok miatt sem lehet teljes, így konkrét probléma, kérdés esetén érdemes megfontolni ügyvéd, adótanácsadó vagy könyvelő felkeresését.

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

KERTVÁROSI IRODA: Budapest XVII. Ker. BELVÁROSI IRODA: Budapest VI. Ker. LEVELEZÉSI CÍM: 1660 Budapest, Pf.: 459. TEL: +36 (20) 211 - 7758 E-MAIL: ugyved@drecsedy.hu WEB: www.drecsedy.hu